Steviger op de benen, beter in balans

Informatiemiddag en cursus over evenwicht en valrisico’s

 

Voelt u zich wel eens onzeker in de benen? Bent u wel eens uitgegleden of gevallen – of ge­lukkig nét niet?  Dan is de informatiemiddag “Steviger op de benen, beter in balans” op 17 mei in Bestwijzer, iets voor u. En wellicht ook de daaropvolgende cursus ‘Blijf in Balans’. 

Informatiemiddag
Op de informatiemiddag vertellen deskundige sprekers over valrisico’s, oorzaken van verminderd evenwicht en hoe men de kans op vallen kan verkleinen. Er wordt uitgelegd wat de cursus “Blijf in Balans” inhoudt, die u daarna kunt volgen en die uit 4 bijeenkomsten bestaat waarop allerlei oefeningen en testen worden gedaan, ook bij u thuis, Verder zal op deze informatiemiddag een diëtiste het belang van gezonde voeding aangeven. Ook wordt gewezen op het project ‘Lokaal+’ van het Summacollege, waarbij u hulp kunt krijgen van studenten om tegen een geringe vergoeding kleine diensten voor u te verrichten.

Deze informatiemiddag begint om 14.00 uur en kost € 2, – inclusief een gratis kopje thee/koffie met cake.

Cursus Blijf in balans.
De cursus “Blijf in balans” wordt gegeven op 31 mei, 14 juni, 21 juni en 19 juli. Als deelnemer doet u allerlei oefeningen en testen. Zoals een balanstest en een veilig wonen-test. U doet oefeningen voor balans en ontspanning, versterkende en losmakende oefeningen voor voeten, enkels en benen, tips bij het lopen en het lopen met stok of rollator. Er worden ook thuisopdrachten gegeven. De testen worden op de 4e bijeenkomst nog eens herhaald, zodat u kunt zien of de oefeningen hebben geleid tot een beter resultaat. Tips om goed in balans te blijven: 1. Bewegen, bewegen, blijven bewegen 2. Op een verantwoorde manier en 3. Vol­gens patronen die bij je passen. U neemt van deze cursus ook nog een uitgebreide cursus­handleiding mee naar huis, waarin u alle informatie kunt nalezen en waarin ook alle oefeningen beschreven staan. Een handige gids voor later.

Deze cursus is niet alleen bedoeld voor mensen die problemen hebben met evenwicht of meer moeite krijgen met lopen, maar ook voor ouderen die nog wel goed ter been zijn en dat zo willen houden. Een goede balans werkt immers door op het welzijn en de gezondheid en voorkomt dat u gaat vallen. Mocht u op bovengenoemde cursusdatums verhinderd zijn, dan is er nog een tweede cursus na de zomervakantie.

De cursus wordt gegeven door docenten van oefentherapie Cesar, de ergotherapeut Willem de Koning en door Suzanne Blom, diëtist van Voeding en Dieet Best. De kosten bedragen € 22,50 voor de hele cursus van 4 bijeenkomsten plus cursusboek. Aanmelden: bij het Infopunt van WBO (op werkdagen 8.30-12.30 uur), per e-mail via infopunt@wbo.nl of telefonisch via 0499-770110.

ThOM-B:- Thuis Onbezorgd Mobiel in Best
De informatiemiddag en de cursus Blijf in Balans worden georganiseerd door de groep ThOM-B, die onlangs is opgericht, als gevolg van het nationale TOM-project, dat vorig jaar met groot succes in Best heeft proefgedraaid. De reacties daarop waren zeer positief.  Omdat toen maar een beperkt aantal mensen konden deelnemen, hebben velen die dat graag wilden, niet mee kunnen doen. Met name voor hen, maar ook voor alle andere ouderen in Best zet de ThOM-B groep zich in. Hierin werken de SeniorenRaadBest, WBO, Summa College, Ergotherapie Best-Oirschot, Oefentherapie Cesar Best-Oirschot en Voeding en Dieet Best samen, financieel gesteund door de gemeente Best.