Senioren en veiligheid

In de maand september loopt vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en veiligheid. Hoewel ouderen minder vaak slachtoffer worden van strafbare feiten, vinden we ieder slachtoffer er een te veel. Toch kunt u veel zelf doen om de kans dat u slachtoffer wordt zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van voorlichtingsfilmpjes worden daarom in september door zoveel mogelijk verschillende partijen, waaronder alle seniorenorganisaties, maar ook vele andere,  tips gegeven over verschillende vormen van criminaliteit. Als Seniorenraad Best vinden we, samen met KBO Best en PVGE Best voorlichting over veiligheid belangrijk en daarom sluiten we graag aan bij deze campagne.

Elke week van september staat een oplichtingspraktijk centraal waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden en wordt een nieuw filmpje gelanceerd.

  • De eerste week staat in het teken van babbeltrucs aan de deur, waarmee criminelen proberen binnen te komen of iemand willen laten pinnen aan de deur om vervolgens de pinpas en andere spullen mee te nemen.
  • De tweede week wordt aandacht gevraagd voor het meekijken bij het pinnen, bijvoorbeeld in de supermarkt of bij de geldautomaat.
  • In de derde week wordt ingegaan op hulpvraagfraude: het fenomeen waarbij criminelen zich via WhatsApp of sms voordoen als een bekende (vaak ook met de juiste profielfoto), zeggen dat ze een nieuw nummer hebben en vervolgens vragen om snel geld over te maken.
  • In de vierde week wordt voorlichting gegeven over phishing, waarbij criminelen proberen met een e-mail, tekstbericht of betaalverzoek met een foute link erin gegevens te achterhalen of u over te halen om geld over te maken.

De voorlichtingsfilmpjes worden gemaakt met acteur Kees Hulst, bekend van Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Kees Hulst is tevens ambassadeur van de campagne. Op onze websites zullen we de filmpjes elke week publiceren. Daarnaast wordt elke week een webinar (online presentatie) gehouden, waarmee via internet rechtstreeks meer advies en tips worden gegeven over het fenomeen dat die week centraal staat. De presentatie van deze webinars is in handen van Catherine Keyl. U kunt tijdens de webinar direct vragen stellen aan een expert, bijvoorbeeld iemand van de politie. Op onze websites volgt hierover binnenkort meer informatie.

Webinars

Meer informatie over de webinars en aanmelding volgt binnenkort op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

 TIPS!

HOE VOORKOMT U DAT U SLACHTOFFER WORDT?

  • Meekijken bij pinnen: vraag vreemden op afstand te blijven en scherm met uw hand de pinautomaat af tijdens het pinnen.
  • Babbeltrucs: iemand komt bij u aan de deur en vraagt om binnen te komen of om een betaling. Laat nooit mensen binnen als u niet zeker weet dat ze te vertrouwen zijn en pin niet aan de deur.
  • Hulpvraagfraude: via een sms of WhatsApp-bericht zegt een bekende dat hij/zij een ander nummer heeft en vraagt of u snel een bedrag wilt overmaken. Controleer dit in zoʼn geval eerst door de bekende op zijn of haar bij u bekende (oude) nummer te bellen.
  • Phishing: ʻEerst checken, dan klikkenʼ (deze tip geldt ook voor hulpvraagfraude!). Door te controleren of het e-mailadres klopt en of een eventuele link in het bericht naar de juiste website verwijst, kan achterhaald worden of een bericht echt of nep is. Of: u gaat via de u bekende en te vertrouwen weg naar de website. Hoe u deze en andere zaken checkt, kunt u vinden op de website www.veiliginternetten.nl

Mocht u slachtoffer zijn geworden of twijfelt u of u te maken hebt met criminelen, meld het vooral aan de politie en doe aangifte. Heeft u vragen over fraude, neem dan contact op met de Fraudehelpdesk. Ook slachtofferhulp Nederland kan u helpen.

Dit artikel is grotendeels en dankbaar overgenomen uit ONS, het magazine voor senioren van KBO Brabant, september 2020