Objectieve adviezen over voeding en voedingssupplementen

Nieuwsgierige senioren zaten weer even in de schoolbanken
Objectieve adviezen over voeding en voedingssupplementen

Nieuwsgierig waren  120 senioren afgekomen op de informatiebijeenkomst over Voeding en Gezond ouder worden, die de Seniorenraad in Prinsenhof op 23 november heeft  georganiseerd. Er wordt zoveel aangeboden op de lucratieve voedingssupplementenmarkt dat je wel eens precies wilt weten, waar je als oudere echt wat aan hebt en waaraan niet. Objectieve adviezen, gebaseerd op betrouw­bare onderzoeken, dat is waar prof. Lisette de Groot hen op trakteerde. En na haar  boeiende voordracht en een uitgebreid vragenuurtje was de conclusie zonneklaar: Iedere 50-plusser heeft extra vitamine D nodig. Maar verder is het vooral de variatie in je dagelijkse voeding, genoeg eiwitten en elke dag bewegen, wat ervoor zorgt dat je lichaam gezond blijft.


Prof. De Groot vertelde over de drie lichaamsfuncties die het meeste achteruit gaan bij het ouder worden: de botten, de spieren en het brein. Om het bros worden van botten en het oplopen van fracturen tegen te gaan, hebben onderzoeken uitgewezen dat extra vitamine D een absolute must is voor ouderen: 10 mg/dag voor 50-plussers en 20 mg/dag voor boven de 70, zo adviseerde ze. Ook wordt verwacht dat vitamine B het krimpen van de hersenen kan vertragen en dat te weinig B12-vitamines mogelijkerwijs samenhangt met allerlei ziekten en kwaaltjes. De achteruitgang van spieren gaat minder snel  als je voldoende eiwitten tot je neemt, vertelde ze,  maar dé remedie is: bewegen! 15 tot 30 minuten per dag. Hoe meer hoe beter. En daarnaast: variatie in je dagelijkse maaltijden. Eet van alles wat.

Spervuur van vragen
Na de pauze kregen de toehoorders ruim gelegenheid vragen af te vuren op een panel, en dat deden ze vol overgave. Het panel, bestaande uit Lisette de Groot, diëtiste Suzanne Blom, voedingsdeskundige Inge Mohede en de ex-huisarts Jan Ackermans beantwoordde een spervuur  van vragen. Zo kwam men bijvoorbeeld te weten dat je van vitamines zelden teveel kunt innemen,  dat je met 2 stukken fruit per dag en 3 groentelepels al voldoende vitamine C binnen krijgt. en dat magnesiumtabletten, foliumzuur en vele andere supplementen voor de meeste mensen helemaal niet nodig zijn. Als laatste gaf Jan Ackermans de goede raad: als je je gezond wilt blijven voelen, lukt dat niet door passief achterover te leunen maar wel door actief te zijn en je lichaam dagelijks goed te belasten. En één borreltje of glaasje wijn per dag kan echt geen kwaad. Opgelucht en opgetuigd met meer kennis en inzicht ging iedereen blij naar huis.

Meer informatie
Een gedetailleerd verslag over deze bijeenkomst met alle gepresenteerde informatie én de antwoorden op alle gestelde vragen na de pauze vind u verderop op deze website.

Het is ook als boekje verkrijgbaar aan de balie van Bestwijzer.