Informatiebulletin over valpreventie (9) De zolder

Nieuwe wetenschappelijke inzichten over valpreventie.

 www.Veiligheid.nl is in Nederland de instantie die gevraagd en ongevraagd advies geeft over valpreventie en zorgt voor het jaarlijkse cijfermateriaal omtrent valrisico’s. Zij organiseert en coördineert ook nationaal de cursus In Balans en stelt adviezen op om valrisico te beperken volgens de algemene valpreventie richtlijn. Periodiek wordt deze richtlijn aangepast aan nieuwverworven inzichten. De huidige aanpassingen in deze valanalyse omhelzen onder andere de aandachtconcentratie voor specifieke groepen van 65 jaar en ouder want daar is de toename het grootst. Ook ondervoeding is opgenomen als risicofactor. Er is een lijst met potentiële valrisico verhogende medicijnen opgenomen, want ook een enkel medicijn kan al risico verhogend zijn. Toegevoegd zijn ook tips voor het adviseren van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden of laaggeletterdheid. Zo vervult ieder zijn deel in de puzzel van valrisico’s.

Ik wil met u weer terug naar de woning en woonomgeving en met name als laatste onderdeel van de woning: de zolder. Daarnaast vraag ik nog uw aandacht voor hulpmiddelen en domotica.

Veel bestaande maar ook nieuwe woningen beschikken over een zolder en dat is maar goed ook zult u zeggen, want waar moet u al uw spullen laten, die u tijdelijk niet nodig heeft. Vaak ook is de zolder niet met een vaste trap met aan beide zijden een trapleuning en voorzien van veiligheidsstrips te bereiken maar slechts met een inklapbare en steile vlizotrap. U begrijpt al waar ik naar toe wil: zo’n vlizotrap is voor u als oudere levensgevaarlijk. Als u over zo’n trap naar zolder beschikt is het advies om te overwegen enerzijds als het mogelijk is om een veilige vaste trap aan te leggen en anderzijds de zolder leeg te ruimen zodat u er niet meer hoeft te komen. Van tijd tot tijd eens nagaan of u uw spullen allemaal nog wel nodig hebt is overigens geen slechte gewoonte en de beste adviseurs in deze zijn uw eigen kinderen. Opgeruimd staat netjes en heeft als gevolg dat u meer ruimte krijgt en minder kunt vallen en dat geldt voor heel het huis en tuin.

Hulpmiddelen zijn er in vele maten en soorten en dan hebben we het over onder andere beugels in de badkamer, op de wc, op de slaapkamer en bij de trap. Maar er zijn ook drempelhulpen,rollators, scootmobielen, trapliften etc. te veel om op te noemen. Ga gerust eens kijken in een zorgwinkel: in Best hebben we er een: Zhon.

Domotica is het woord voor huisautomatisering met betrekking tot alarmering, signalering en beveiliging. Te denken valt aan automatische deurvergrendeling, verlichting, verwarming, centraal stofzuigersysteem, gordijnenbediening, persoonsalarmering via internet, wifi en smartphone. Er is heel veel mogelijk om veilig en comfortabel in je eigen huis te blijven wonen.

Mocht u met een vraag zitten of wilt u een gratis huistest laten doen bel ons dan op telefoonnummer 06-14627964 .

Leo van Zeeland, woonconsulent Wonen.