Informatiebulletin over Valpreventie (8) De slaapkamer

Aantal overledenen ouderen door val weer toegenomen

Nu de cijfers van 2016 inzake ongevallen als gevolg van valpartijen bekend zijn, blijkt dat er in dat jaar 3883 mensen overleden zijn ten gevolge van een val, waarvan er 3653 ouder waren dan 65. Een toename van 11 procent ten opzichte van 2015. Volgens deskundigen is dit vooral te wijten aan het feit dat ouderen langer thuis moeten wonen in niet volledig aangepaste huizen. Ook blijkt dat vallen veruit het grootste overlijdensrisico in Nederland betreft. Dus niet het verkeer of brand of terreur. Er is dus nog een lange weg te gaan en het is dus zaak voor de overheid om alles uit de kast halen om dit valrisico te beperken door voldoende geschikte woningen te bouwen en het aan laten passen van bestaande woningen te stimuleren door subsidies en andere vormen van ondersteuning zoals de blijverslening.

Op mijn manier wil ik u graag laten weten waarin en om het huis de valrisico’s liggen, waar immers ook de meeste valpartijen plaatsvinden. Bij het doorlopen van uw woning was ik gebleven bij de slaapkamer. Veilig en comfortabel slapen houdt onder meer in, dat de slaapkamer u voldoende ruimte biedt zodat u gemakkelijk in en uit bed stapt. Let er bij het plaatsen van het bed dus op dat er rondom voldoende loopruimte is voor uzelf maar ook voor een verzorger mocht u onverhoopt hulp nodig hebben. Van belang is ook dat uw bed hoog genoeg is om er gemakkelijk op te gaan zitten, liggen en weer op te staan. Diverse hulpmiddelen zijn in de markt beschikbaar om het bed te verhogen. De zogenaamde seniorenbedden voorzien in een gemakkelijk deelbaar tweepersoonsbed, wat belangrijk is bij het opmaken en schoonmaken. De comfortabele elektrische bedden zijn tevens in hoogte verstelbaar zowel bij de hoofdzijde als voeteinde. Verder is het belangrijk om ‘s-nachts zonder risico een bezoek aan het toilet te kunnen brengen. Het is immers donker en men is door slaap versuft en wat stijfjes. Het is dus zaak om voor voldoende verlichting te zorgen. De Ledwalk is een vloerverlichting die dankzij gebruik van bewegingssensoren voor voldoende licht kan zorgen bij het uit bed stappen. Andere hulpmiddelen zijn de bedpapegaai of bedgalg aan de muur, plafond of op voet om gemakkelijk rechtop te komen en de bedbeugel of bedsteun om in en uit bed te stappen. Eigenlijk mag ook een (mobiele) telefoon niet ontbreken op de slaapkamer en evenmin is een toilet op dezelfde etage als waar u slaapt onontbeerlijk. Een zogenaamde plasstoel op de slaapkamer is een alternatief. Zorg tot slot ook dat u voldoende slaapt en ga nooit gehaast te werk.

De volgende keer wil ik u meenemen naar de zolder en het met u hebben over hulpmiddelen in het algemeen en domotica in het bijzonder.  Heeft u nu al vragen over uw woonomgeving of aanpassingen, dan kunt u ons bellen op 06-14627964 voor bijvoorbeeld een gratis huistest of bezoek onze website.

Leo van Zeeland, woonconsulent Wonen.