De badkamer is een grote bron van valrisico’s.
Bovenstaande titel zal u niet verbazen. Want ga maar na: water, zeep en blote voeten, dat betekent zonder meer een groot risico op uitschuiven en valpartijen. Gelukkig kunnen we ons daar enigszins tegen wapenen.
Wie kent om te beginnen niet de veel gebruikte reclamespot: in één dag van een onveilig bad naar een veilige inloopdouche. Een douche zorgt zeker voor een sterke afname van het valrisico. Bij het instappen in een bad sta je namelijk een moment op één been waarbij de ondergrond ook nog eens verandert van een droge vloer naar een natte badvloer met sop. Tegenwoordig zijn er overigens wel baden met een instapdeurtje en met badsteunen en triangels, waardoor het veilig in bad gaan weer mogelijk is. Maar u ziet het: het kan niet meer zonder de nodige hulpmiddelen. Wat men vooral kan doen is letten op de vloer. Er bestaan tegels met een goed antislipprofiel. Daarnaast kan er op een bestaande tegelvloer een antislipcoating worden aangebracht. Na veelvuldig reinigen kan deze coating wel eens gaan slijten en is een antislipbehandeling wel weer nodig. Overigens zijn er in alle maten en soorten antislipmatten met zuignapjes verkrijgbaar. Gebruik die vooral en zorg dat er in de badkamer verder zo weinig mogelijk obstakels op de badkamervloer aanwezig zijn.
Een hulpmiddel bij de inloopdouche is een vast stoeltje met zijarmondersteuning zodat men gemakkelijk overeind kan komen. Wel kan een los stoeltje gaan schuiven zodat het evenwicht verloren kan raken. Met aan twee zijden beugels in de inloopdouche kan er weinig meer gebeuren. Als er ruimte voor is, maak de doucheruimte groter dan 90×90 cm zodat, als er een hulp nodig is deze ook nog ruimte heeft. Denkend aan een mogelijke hulp is het in dit verband verstandig om de badkamerdeur nooit op slot te doen.
In de badkamer bevindt zich ook vaak het tweede toilet van het huis. Zoals eerder gezegd: de beste toiletzit voor de stoelgang is als de benen bij de knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn, eventueel met gebruik van een krukje onder de voeten. Soms kan het niet meer anders en is een toiletverhoging noodzakelijk. Om u te helpen bij het opstaan van het toilet kunnen opklapbare armsteunen gemonteerd worden. Ook zijn er toiletten met een reinigingssysteem met een waterstraal en föhn dat zorgt voor veel comfort en hygiëne.
Dit was al weer de zevende aflevering van een serie artikelen waarin we u wijzen op de grote risico’s van vallen door senioren, in en om het huis. Zoals u afgelopen week, ook in het NOS journaal hebt kunnen zien en horen is het aantal senioren dat jaarlijks overlijdt als gevolg van een valpartij een veelvoud van het aantal verkeersslachtoffers. Denk dus vooral niet te licht “dat het u niet zal overkomen”.
De volgende keer komt de slaapkamer aan de beurt.
Maar wilt u nu al een antwoord op uw vragen of een gratis huisadvies van ons, dan kunt u ons bellen op nummer 06-14627964 of e-mailen:wonenopzijnbest@seniorenraadbest.nl.
Leo van Zeeland, woonconsulent Wonen.