Informatiebulletin over Valpreventie (6) De keuken

Gas in huis gevaarlijk:

stap over op elektrisch
 Sinds september kunnen Amsterdamse huiseigenaren €5.000 subsidie krijgen om de gasaansluiting uit hun huis te verwijderen en tot maximaal €8.000 per woning ontvangen om duurzame stroom in hun woning op te wekken, aldus de Volkskrant .

Hopelijk is dit een eerste aanzet tot landelijke invoering want hiermede worden twee vliegen in een klap gevangen, namelijk de overgang van fossiele naar duurzame energie en het beperken van risico’s in huis. En vooral dat laatste is heel belangrijk voor senioren die steeds langer in hun eigen woning moeten of willen wonen en vanwege de leeftijd vaak onhandiger en vergeetachtiger worden inzake bijvoorbeeld  gas, met brand- en ontploffingsgevaar als gevolg. Als u een nieuwe keuken aan wilt aanschaffen om te kijken welke energiebron u gaat gebruiken dan is bijna alles beter dan gas, ook al lijkt het moeilijk om te wennen aan elektrisch, inductie of keramisch koken. Laat u uitgebreid informeren over deze nieuwe mogelijkheden. Naast de energiebron is het van belang te letten op het keukenblok. Zorg dat alle keukenbenodigdheden bereikbaar zijn in overzichtelijke lades met soft close systeem zodat u zo weinig mogelijk hoeft te bukken en dat u de koelkast en magnetron op zichthoogte heeft. Er zijn ook keukenbloks beschikbaar waarbij het keukenblad en/of kookgedeelte in hoogte verstelbaar zijn.  Daarnaast is het gewenst, dat u geen trap meer nodig heeft om bij de keukenkastjes te komen. Deze dienen op stahoogte aangebracht te zijn of helemaal niet meer gemonteerd te worden. Tenslotte is het van belang dat er in de keuken voldoende ledverlichting is zodat u goed kunt zien, wat u doet en klaarmaakt.

Als voorzorgsmaatregel is het in uw belang dat er in huis een of meerdere rookmelders zijn. Deze kunnen tegenwoordig geschakeld worden zodat u altijd en

overal kunt horen als er brand is. Zelfs een doorschakeling met de buren vice versa is mogelijk zodat u beiden alarm kunt slaan als een van u afwezig is.

Ook in de woonkamer is goede verlichting essentieel. Daar moet u zich ook goed kunnen verplaatsen. Zet het dus niet te vol en ruim de spullen op die u alleen tijdelijk nodig heeft gehad. Omdat u het meeste in de woonkamer verblijft dienen zeker daar de stopcontacten op een hoogte tussen 90 en 150 centimeter aangebracht te zijn, zodat u niet hoeft te bukken om te kunnen stofzuigen of om een lamp aan te maken of om de laptop aan te sluiten. Zorg ook dat de snoeren van de diverse apparaten niet door de kamer slingeren maar leid ze veilig via de wanden, zodat er niet over gestruikeld kan worden. Losliggende kleedjes lijken leuk maar u kunt er ook over uitglijden: vermijd ze of leg ze vast.

Heeft u vragen of wilt u een gratis huistest bel ons dan op 06-14627964 of email:wonenopzijnbest@seniorenraadbest.nl.

Leo van Zeeland, woonconsulent Wonen.