Informatiebulletin over Valpreventie (5) Trappenhal en toilet

Trap herbergt uw hoogste valrisico

Het zal u niet verbazen dat de trap een van de grootste veroorzakers is van dodelijke valpartijen in huis. U kunt zich goed voorstellen wat een uitglijder op de trap veroorzaakt. Daarom extra aandacht voor de trap. Op de eerste plaats moet u goed vastzittend schoeisel dragen als u de trap gebruikt. Geen sloffen, pantoffels of instappers gebruiken dus. Voorts moet de trap beschikken over twee leuningen, dus aan elke zijde een. De trap moet goed verlicht zijn zodat u ziet waar de treden zijn. Dit kan door goede ledverlichtingstrips langs de leuningen maar ook onder elke trede.

Natuurlijk mogen er geen losliggende rails zijn bij traptapijt. Bij houten treden dienen  deze voorzien te zijn van veiligheidstrips. Mocht u problemen hebben met een te grote afstand tussen de treden, dan kunt u de easy steppers overwegen, die de afstand halveren.

Een nieuwe ontwikkeling is de Assistep oftewel de trap assistent. Dat is een horizontale beugel die met u mee de trap afloopt, die nog wel zeer prijzig is.

Het ultieme gemak is tenslotte de traplift, niet goedkoop, maar tweedehands verkrijgbaar en ook huur is mogelijk. Het zijn wel voorzieningen die meestal niet door de Wmo vergoed worden, maar via dit loket kunt u wel altijd vooruit geholpen worden. Soms is het te overwegen om beneden een slaapkamer annex douche te realiseren zodat u niet meer naar boven hoeft.

Het (gasten-)toilet, dat uiteraard doorgaans het meest door uzelf gebruikt wordt en zich dus beneden bevindt, verdient in die zin de nodige aandacht dat deze ruimte voldoende groot is als u of een van uw gasten hulp nodig heeft. Als u gaat vernieuwen of verbouwen let daar dan op. Het beste is als u het toilet gebruikt, dat u in een hoek van 90 graden zit. Dus een verhoogd toilet gebruikt u pas als het echt niet anders kan, want 90 graden is goed voor de stoelgang. Liefst nog een krukje gebruiken zoals men dat bij een kind doet.

Heel handig zijn ook de toiletbeugels die helpen bij het opstaan van de wc, bevestigd aan een van de wanden in het toilet.