Informatiebulletin over Valpreventie (4) De voordeur

Stijging 70 % aantal doden onder 65-jarigen door valincidenten tot 2030

 Dat deze verwachting voor 2030 uitkomt willen wij natuurlijk niet en dat hoeft ook niet als we maar de risico’s durven te onderkennen, die daaraan ten grondslag liggen. En deze zijn er legio vooral in en om de eigen woning.  Het beste advies blijft om in beweging te blijven zodat u onder alle omstandigheden in balans blijft, dus ga wandelen, sporten, fietsen of wat dan ook als u maar minstens een half uur per dag beweegt.

Voorts is het tweede advies: weet waar de risico’s liggen. Bijvoorbeeld bij de voordeur. Zorg dat u voldoende ziet wat u doet of moet doen. Zorg zowel binnen als buiten voor een goede ledverlichting, zodat u gemakkelijk het sleutelgat kunt vinden. U zou de voordeur kunnen voorzien van een zogenaamd ouderenslot. Dit is een slot waarbij het sleutelgat boven de klink zit. U hoeft dan niet meer te bukken en het slot zit dichter bij uw ogen zodat u het beter ziet. Daarnaast zijn er moderne slotensystemen zoals de Nemef Entr en de Telelock waarbij u met uw smartphone de deur opent voor uzelf maar ook voor anderen zoals bijvoorbeeld de mantelzorger of de huisarts.

Ook de drempel is vaak een struikelblok. Dus als het kan deze verwijderen en als het niet kan, weet dat er verstelbare drempelhulpen bestaan.

Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat u weet wie er bij u aanbelt. Hiertoe kunt u een simpel spionnetje monteren, eventueel ook in combinatie met een videocamera. Dit kunt u nog aanvullen met een deurketting of deurklem waardoor de deur slechts op een kier opengaat en u zelf beslist of u

uw bezoek wel of niet binnenlaat. Ook een klein klepraampje in de deur kan goede diensten bewijzen.

Vaak zit in de voordeur ook de brievenbus. Voor uw veiligheid zou u een opvangbakje of tas, die daar speciaal voor gemaakt is, kunnen aanschaffen zodat u niet telkens moet bukken om de post van de grond te halen. En na de vakantie valt u niet over de berg post die is binnengevallen.

Natuurlijk moet uw voordeur ook voldoende breed zijn om gebruikers van  rolstoel- of rollator goed te kunnen ontvangen en daarvoor moet de hal dan ook voldoende vrije ruimte hebben. Zorg er dus voor dat de hal niet vol ligt of staat met onnodige zaken.

De volgende keer wil ik het met u hebben over de trap naar boven en het gastentoilet, die zich vaak in de hal bevinden.

 Leo van Zeeland,woonconsulent Wonen