Informatiebulletin over Valpreventie (3) Toegang tot de woning

Valincidenten senioren jaarlijkse kostenpost van 912 miljoen euro

Het merendeel van deze valincidenten vindt in en om de woning plaats. Alles wijst er op, dat de wens of de verplichting om langer thuis te wonen hierbij de belangrijkste factor is. Veelal wonen senioren in een huis dat nog niet is aangepast aan de leefomstandigheden van de bewoner. Laten we daarom per woningonderdeel eens kijken waar de risico’s liggen.

Beginnen we bij de toegang tot de woning. Als eerste zien we dan het trottoir voor de woning, waar wellicht de tegels ongelijk liggen, wat gemakkelijk tot struikelen leidt. Meld dit aan de gemeente, zodat dit verholpen wordt. Ook in de herfst kan bladval van bomen of groene aanslag voor gladheid zorgen. Ruim dit dus op. In de winter kunnen we met sneeuw of ijzel te maken krijgen. Strooi dan voldoende zout of veeg de sneeuw weg. Handig zijn ook de sneeuwzolen, die je onder of over de schoenen kunt bevestigen en dus voor meer grip en veiligheid zorgen. Het pad naar uw voordeur dient voldoende breed te zijn: minimaal 1 meter om ook mensen met een rolstoel of rollator toegang tot uw woning te bieden. Belangrijk is ook, dat dit pad egaal betegeld is en niet bestaat uit los grint of ander los materiaal.

 

Kijken we dan bij de voordeur, dan is een drempel van maximaal 2 centimeter gewenst, of nog beter, helemaal geen drempel. Dus geen opstap met een of meerdere treden die de toegankelijkheid belemmeren en die door weersomstandigheden glad kunnen worden. Het  toegangspad vanaf het trottoir mag wel langzaam oplopen tot bij de deur. Bij de  voordeur dient een  egaal platform over te blijven  van 1,5 m bij 1.5 meter, zodat iedereen veilig kan aanbellen. Mogelijk kan een beugel bij de voordeur u of anderen hierbij goede diensten bewijzen. Voorts is het van belang bij de voordeur voldoende licht te hebben, zodat u altijd voldoende zicht hebt op de situatie en ook het huisnummer goed zichtbaar houdt. Dat laatste is belangrijk mocht u bij een noodgeval een beroep moeten doen op de hulpdiensten. Zij moeten immers gemakkelijk kunnen zien waar ze moeten zijn. Mocht dit voorkomen, dan is het ook handig als de voordeur al wordt opengezet met hal- of gang lamp aan. De volgende keer wil ik hebben over de voordeur en halpartij. Maar mocht u nu al interesse hebben in een gratis huistest kijk dan op onze website  of bel ons 06-14627964.

Leo van Zeeland, woonconsulent Wonen.