Informatiebulletin over Valpreventie (2) Bewegen

Elk jaar 100.000 valincidenten bij ouderen in Nederland.

Valpreventie begint met meer bewegen

Hoe ouder hoe strammer is een waar gezegde. De kans om te vallen neemt nu eenmaal toe met de leeftijd. En de beste remedie is simpel: meer bewegen. Minstens een half uur per dag in welke vorm dan ook is goed voor de bloeddoorstroming en dus voor het hart, de spieren, de longen, eigenlijk voor alle organen. Met getrainde spieren zijn we bij een mogelijk valincident beter in staat om de klap op te vangen. Natuurlijk kunt u er zelf voor zorgen dat u voldoende in beweging komt maar het kan ook in groepsverband. Bij de seniorenverenigingen kennen ze bijvoorbeeld een wandelclub, line dance club, fietsclub, gymclub, nordic walking club, yogaclub, bowling club en een jeu de boules club. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer organisaties actief in Best. U kunt zich inschrijven bij een fitnessclub met of zonder persoonlijke begeleiding. Ook bestaan er diverse voorzieningen.Best heeft bijvoorbeeld de zogenaamde Kwiekroute met start in de Molenstraat, waarbij u gebruik maakt van de bestaande natuurlijke fitheidsbronnen op straat.

Regelmatig wordt in Best ook de cursus Blijf in Balans gegeven door WBO, de Ergotherapie en

Cesar. Op 4,11,18 mei en 29 juni loopt er weer een nieuwe cyclus van telkens 2,5 uur in Bestwijzer . En ARCUS organiseert een Fittest Evenement op 17 mei in de Prinsenhof van 14.00 tot 16.00 uur (zie ook onder de agenda van de seniorenraad op deze pagina). Maak daar gebruik van.

En wat zou het mooi zijn als in alle Bestse parken wat meer fitnesstoestellen kwamen die ook geschikt zouden zijn voor senioren. Als ik bij mijn dochter in Utrecht het park Transwijk inwandel, vind ik daar overal van die geschikte toestellen. In Benidorm staan aan een 6 km lang strand die toestellen ook overal en daar wordt gretig gebruik van gemaakt door de overwinteraars. Kortom: kom in beweging en dan gaat het aantal valincidenten al fors verminderen.

Dan wil ik het in komende artikelen gaan hebben over onveilige woonsituaties in en om de woning. Onze huizen zijn immers niet allemaal heel geschikt gebouwd  voor de strammer wordende senior.

Wilt u nu al meer weten, doe dan de digitale huistest op onze website. Deze is gratis en u krijgt meteen de uitslag en het advies.  Ook kunt u een afspraak maken om een gratis huistest te laten doen door een van onze woonconsulenten bij u thuis. Bel 06-14627964

Leo van Zeeland, woonconsulent SeniorenRaadBest