informatiebijeenkomst ThOM project huis Onbezorgd Mobiel

De ondersteuning voor 65+plussers uit
Best die zelfstandig willen blijven wonen

Bewegingsmonitor, beweegprogramma, voedingsadvies en een luisterend oor

 

In Best gaat een bijzondere pilot van start. Een breed programma ter ondersteuning van senioren die thuis willen blijven wonen. In 2016 belandde elke vijf minuten een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulp, met alle nare gevolgen van dien. Zelfstandig wonen wordt daardoor vaak een stuk lastiger. VeiligheidNL, Nutricia, Philips, ONVZ Zorgverzekeraar en PostNL bundelen de krachten en bieden nu een oplossing met project TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Een totaalpakket aan ondersteuning om de zelfredzaamheid van senioren te vergroten.


Doen wat werkt
Veel senioren hechten aan hun vrijheid en willen graag zelfstandig blijven wonen. Maar niet iedereen heeft naasten die mantelzorg kunnen geven en het aanbod aan ondersteuningsprogramma’s is versnipperd. Met project TOM bieden we een pakket aan ondersteuning en maatregelen waarvan bewezen is dat ze werken. Er wordt samengewerkt met vertrouwde lokale professionals, zoals de eigen fysiotherapeut en diëtist. De proef in Best wordt mede ondersteund door de SeniorenRaadBest.

De juiste maatregelen
De deelnemers volgen niet alleen een beweegprogramma, maar krijgen ook persoonlijk voedingsadvies en een bewegingsmonitor, een apparaatje dat de bewegingen bijhoudt en analyseert. Deze interventies zorgen ervoor dat preventieve maatregelen kunnen worden genomen waar nodig. Om de kans op vallen te verkleinen, werken de deelnemers twee keer per week op hun eigen niveau met een fysiotherapeut aan spierkracht, balans en coördinatie en krijgen ze voorlichting. Dit is het beweegprogramma In Balans van VeiligheidNL. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat deelnemers die dit programma volgen 61% minder kans lopen om te vallen.

Maar ook voeding is van belang als het gaat om valpreventie. Zeker voor kwetsbare senioren wordt het lastiger om dagelijks alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen, waardoor hun algehele conditie achteruit gaat. Daarom worden alle deelnemers gescreend op ondervoeding en wie dat nodig heeft krijgt een persoonlijk voedingsadvies.

Maar ook voeding is van belang als het gaat om valpreventie. Zeker voor kwetsbare senioren wordt het lastiger om dagelijks alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen, waardoor hun algehele conditie achteruit gaat. Daarom worden alle deelnemers gescreend op ondervoeding en wie dat nodig heeft krijgt een persoonlijk voedingsadvies.

Luisterend oor
Persoonlijke aandacht is een essentieel element binnen project TOM. Omdat veel zelfstandig wonende senioren zich eenzaam voelen of wat extra hulp kunnen gebruiken, krijgen de deelnemers ook regelmatig bezoek van studenten van het Summa College. Zij maken een praatje en helpen waar nodig.

Ook is er een nieuwe rol voor de bezorger van PostNL. De bezorger heeft binnen dit project contact met de senior en biedt ondersteuning in het gebruik van de bewegingsmonitor. Bovendien zijn er ZorgConsulenten van ONVZ Zorgverzekeraar, die regelmatig bellen om te horen hoe het gaat. Zij bieden een luisterend oor en de deelnemers kunnen bij hen terecht met vragen.

Inschrijven vanaf 25 januari
Best is de eerste regio waar project TOM van start gaat met een pilot. Deelname aan de proef in Best is kosteloos. Er is ruimte voor maximaal zestig deelnemers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.projecttom.nl. Wie meer wil weten, is van harte welkom op een informatiebijeenkomst in de Prinsenhof in Best, op woensdag 25 januari Tijd 14.00-16.00. In de loop van 2017 gaan, verspreid over Nederland, nog drie testregio’s met project TOM aan de slag.

60- tot 80-jarigen in Nederland, een paar cijfers:

  •  Elke 5 minuten komt een 65-plusser na een val op de Spoedeisende Hulp-afdeling*
  •  Elke dag overlijden negen 65-plussers aan de gevolgen van een val*
  •  1 op de 10 senioren is ondervoed, vaak zonder het te weten**
  •  Beweegprogramma In Balans verlaagt de kans op een val met 61% ***

* Bron: Factsheet: Vallen 65 jaar en ouder, oktober, VeiligheidNL 2016
** Bron: www.stuurgroepondervoeding.nl

*** Bron: Effects of exercise programs of falls and mobility in frail and pre-frail older adults: a multicenter randomized controlled trial, Faber 2006

Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) is een initiatief van VeiligheidNL, Nutricia, Philips, ONVZ Zorgverzekeraar en PostNL. Kijk voor meer informatie op www.projecttom.nl.