Frans de Dekker neemt voorzittershamer van Nico Vrijenhoek over

“De SeniorenRaadBest staat voor de belangenbehartiging van alle senioren in Best”

Jarenlang was hij als voorzitter de kartrekker van de SeniorenRaadBest. Afgelopen donderdag nam Nico Vrijenhoek (77) afscheid van het bestuur. “Ik heb een leuk afscheid gehad”, kijkt hij terug. “Van John Peeters kreeg ik een tochtje op een riksjafiets aangeboden, naar elke willekeurig plek. Er was één voorwaarde aan verbonden: onderweg moeten we een gezellig terras aandoen.”

Nico Vrijenhoek stopte op 1 januari al als voorzitter van het bestuur van het Bijna Thuis Huis De Vlinder. Vorige week droeg hij de voorzittershamer over aan zijn opvolger Frans de Dekker. “We waren al langer op zoek naar een opvolger. Wisseling van de wacht is goed. Nieuwe mensen, andere ideeën. Inmiddels hebben we in de statuten van de SeniorenRaadBest vastgelegd dat een bestuursperiode maximaal (drie maal drie) negen jaar mag duren.”
Terugkijkend somt Vrijenhoek een groot aantal zaken op die op initiatief van de SeniorenRaadBest tot stand zijn gekomen. “De Vlinder komt voort uit de SeniorenRaadBest. Dat was een hele intensieve periode. Inmiddels loopt het heel goed. Afgelopen jaar stonden beide appartementen maar zes dagen leeg. Verder hebben we mee geduwd aan het Alzheimer Café, doen mee aan het dementievriendelijk maken van Best en Stichting Samenspraak komt uit ons voort. Andere opmerkelijke zaken zijn de veelgevraagde Diensten- en Vervoerswijzer, Wonen op z’n Best, project Krachtenbundeling en de themabijeenkomsten die regelmatig worden gehouden. De website, www.seniorenraadbest.nl, is bovendien een belangrijke informatiebron.”

Gesprekspartner
Volgens Vrijenhoek is de SeniorenRaadBest een erkend gesprekspartner voor de gemeente. “We hebben een langdurige en plezierige relatie met de gemeente. We krijgen door onze aanpak heel veel zaken gedaan. Zonder de politieke partijen te beïnvloeden geven we ze speerpunten aan ze mee, die hopelijk terugkomen in een nieuw coalitieakkoord. De SeniorenRaadBest staat voor de belangenbehartiging van alle senioren in Best, ook de mensen die geen lid zijn van KBO en PVGE. Met beide organisaties hebben we een goede samenwerking.”

Welzijn Ouderen
In 2002 werd Vrijenhoek op de weekmarkt, die toen nog in het Wilhelminadorp werd gehouden, gevraagd om zitting te nemen in Stichting Welzijn Ouderen. Jan Vaassen was toen voorzitter. “In 2006 is de stichting opgegaan in Welzijn Best. In 2005 kregen we te maken met het project Ouderenproof. De centrale vraag was: Is Best geschikt om oud te zijn of te worden? Omdat de term ouderenproof lastig was uit te leggen, hebben we het omgedoopt in het project 55Plus. Via allerlei werkgroepen en een enquête zijn er onderwerpen boven water gehaald waar we aandacht aan wilden besteden. Bijvoorbeeld: er moest een sociaal loket komen. Uiteindelijk is dat Bestwijzer geworden.”
Daarna vloeide 55Plus over in het Gildenkwartier. “Via een gildestructuur konden mensen met ervaring hun kennis overdragen aan mensen die geen ervaring hadden. Dit sloeg niet echt aan. We wilden vooral achterhalen wat senioren echt willen. Omdat te bereiken gingen we met professor Kardol in zee. Hij had een leerstoel Activ Aging aan de Universiteit van Brussel. Er werd in die tijd gesteld dat ouderen het probleem in de maatschappij vormden. Maar de ouderen kunnen voor een deel ook zorgen voor de oplossing van de problemen. Dat noemen we de verzilvering van de vergrijzing. Met de aanpak van Kardol hebben we een aantal speerpunten opgesteld waar we met de inzet van werkgroepen onze aandacht op richten. Zo kreeg de SeniorenRaadBest als belangenbehartiger steeds meer vorm en invloed. En nu is ze niet meer weg te denken.”