De Bibliotheek en Belastingdienst

De Bibliotheek helpt bij digitale belastingaangifte

Mensen die hulp nodig hebben bij de digitale belastingaangifte of online toeslagen aanvragen, kunnen vanaf februari ook terecht in CultuurSpoor Best. Samen met  WBO, FNV, KBO, PVGE en Sociale raadslieden biedt CultuurSpoor Best een informatiebijeenkomst en twee inloopspreekuren ter ondersteuning bij het  digitaal aangifte doen. Deze service is gratis. Voor mensen die zelf aangifte willen doen, biedt CultuurSpoor Best bovendien gratis computer- en internetgebruik. Hulp bij aangifte en computerfaciliteiten zijn voor iedereen beschikbaar, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.

Informatiebijeenkomst op 21 februari
Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst krijgt u uitgelegd wat de wijzigingen in de belastingaangifte  zijn t.o.v. het voorgaande jaar. Daarnaast zal aan de hand van een casus het invulprogramma van de belastingaangifte 2018 online worden doorgenomen. De presentatie wordt verzorgd door Toos de Groen, belastinginvuller namens de ouderenbonden in Best.

 Inloopspreekuur Belastingzaken in maart
Op dinsdag 19 en woensdag 20 maart kunnen mensen in CultuurSpoor Best gebruikmaken van het inloopspreekuur Belastingzaken. Hiervoor geldt een vrije inloop.

Dinsdag 19 maart van 14.00 tot 16.00 uur verzorgen Geke (Sociale Raadslieden) en Elly (KBO) de daadwerkelijke hulp. Woensdagavond 20 maart zijn Jan (FNV), Toos (WBO) en Leo (PvgE) van 19.00 tot 21.00 uur aanwezig. Deze spreekuren zijn bedoeld voor mensen die zelf hun eenvoudige aangifte in vullen en hierbij vragen hebben of een laatste controle van het ingevulde formulier wensen.

Voor invulhulp voor mensen die het niet zelf kunnen verwijzen we naar WBO, FNV, KBO en PVGE.

Zelf aangifte doen in de Bibliotheek
Wie zelf aangifte of een aanvraag wil doen, kan hiervoor gebruikmaken van de gratis faciliteiten in CultuurSpoor Best. Er is een computer beschikbaar om zelfstandig aan de slag te gaan. Deze is hier speciaal voor ingericht en privacy afgeschermd. De belastingformulieren mogen ook gratis geprint worden. Bibliotheekmedewerkers kunnen algemene hulp verlenen bij problemen, bijvoorbeeld als de computer niet goed werkt. Voor specifieke hulp bij de aangifte of aanvraag verwijzen zij door.

Cursussen computer, internet en digitale overheid
Voor wie extra hulp wil bij het leren werken met de digitale overheid, heeft de Bibliotheek de  cursus Digisterker. Onderwerpen zijn onder meer: een DigiD aanvragen en gebruiken, informatie zoeken op overheidswebsites en bijvoorbeeld Mijn toeslagen en MijnOverheid. Na deze cursus kunnen mensen zelfstandig gebruikmaken van de online dienstverlening van bijvoorbeeld gemeente, UWV en Belastingdienst

Voor hulp bij het de basisgebruik van computer en internet, is er de  cursus Klik&Tik. Hierin leert men de basisvaardigheden: de computer opstarten, typen en een e-mail versturen. Tot slot de sociale media zoals Facebook, Skype en WhatsApp.

Meer informatie is te vinden op www.cultuurspoorbest.nl

CultuurSpoor Best
CultuurSpoor Best ondersteunt mensen in haar werkgebied actief in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit gaat om activiteiten op het gebied van taal en lezen en de service op het gebied van de elektronische overheid, waaronder de belastingaangifte.

Convenant Koninklijke Bibliotheek en Belastingdienst
Deze dienstverlening vindt plaats in het kader van een convenant dat Koninklijke Bibliotheek (KB) en Belastingdienst in 2016 sloten. Hierin is vastgelegd dat de Belastingdienst 1,9 miljoen euro ter beschikking stelt om deze dienstverlening bij bibliotheken te faciliteren, waarmee een landelijke infrastructuur ontstaat. Nagenoeg alle 800 vestigingen van bibliotheken in Nederland geven gratis toegang tot computers met internet en printfaciliteiten om online zaken te doen met de overheid. Daarnaast organiseren bibliotheken cursussen over dit onderwerp. En tot slot bieden bibliotheken in samenwerking met maatschappelijke organisaties hulp bij het invullen van (online) belastingaangifte of houden ze inloopspreekuren over belasting- en toeslagzaken.