Veiligheidsbijeenkomst voor Senioren in Prinsenhof

Let op: 1e bijeenkomst is a.s. dinsdag 8 april

Veiligheidsbijeenkomst voor Senioren in Prinsenhof

 Informatiebijeenkomst Senioren&Veiligheid door gemeente en politie

 Oplichters verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen van hun privégegevens of bezittingen te beroven. Ook in Best komt dat helaas voor. Daarom geven politie en gemeente Best samen voorlichting aan senioren a.s. dinsdagmiddag 8 en 15 april in Prinsenhof.

Het komt voor dat oplichters zich voordoen als agent, die wil weten of u waardevolle spullen in huis heeft. Of ze doen zich voor als een bankmedewerker die even bij u langskomt, omdat u niet naar de bank kunt komen. Iedereen kan slachtoffer worden van dergelijke trucs, ook ouderen. Met de informatiebijeenkomst leert u alert te zijn op oplichting.

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 8 april van 14.30 tot 16.30 uur in Prinsenhof. Indien u dan verhinderd bent is op dinsdag 15 april nogmaals zo’n bijeenkomst, ook van 14.30 tot 16.30 uur in Prinsenhof.

Tijdens de bijeenkomst krijgt u informatie over de meest voorkomende methodes die criminelen gebruiken, zoals nepagenten, babbeltrucs, WhatsApp-fraude, spoofing, phishing en woninginbraken. U krijgt tips hoe u dit kunt voorkomen en wat u kunt doen als het toch gebeurt. Ook heeft u voldoende mogelijkheid om vragen te stellen.

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar veiligheid@gembest.nl of door te bellen naar het algemene nummer van de gemeente Best: 14 0499.

  Wat is nodig voor
senioren in de openbare
ruimte van Best?

 

In 2021 gaf Prof.Kardol in het grote BOS-onderzoek (Behoeften Onderzoek Senioren in Best) concrete adviezen over de openbare ruimte: ‘Schenk meer aandacht aan de staat van de voetpaden. Plaats (meer) zitbanken voor ouderen in en op weg naar het centrum en bevorder het gebruik van openbare toiletten in het centrum. En bevorder de veiligheid van oversteekplaatsen naar het centrum.’

In de toelichting van dat BOS-onderzoek stond:

‘De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 2012 acht domeinen geformuleerd aan de hand waarvan kan worden beoordeeld in hoeverre een gemeente als ‘leeftijdsvriendelijk’ kan worden bestempeld. Een leeftijdsvriendelijke gemeente schept een inclusieve en toegankelijke omgeving die actief ouder worden bevordert. Zo laat de gemeente zien dat ze aandacht heeft voor mensen met een mindere mobiliteit en heeft ze oog voor het belang van sociale inclusie.

In zijn algemeenheid zit het wel goed in Best met de bereikbaarheid en toegankelijk van voorzieningen. Maar sommige factoren bevorderen of blokkeren de mobiliteit. Hebben voetgangers of fietsers prioriteit, is de staat van de voetpaden goed of liggen er stenen los, zijn oversteekplaatsen overzichtelijk en veilig, hoe zijn de routes naar belangrijke voorzieningen en durven mensen wel buiten te komen als het donker wordt? Veel meer dan bij jongeren, volwassenen en jonge ouderen is voor oudere ouderen de buurt of directe woonomgeving het ruimtelijk kader waarin participatie plaatsvindt.’

Binnenkort gaat de gemeente Best, samen met SeniorenRaadBest en Gehandicapten Platform Best, een rondgang maken t.b.v. een inrichtingsplan openbare ruimte. Heeft u suggesties m.b.t. de bereikbaarheid en/of toegankelijkheid van centrum en stationsomgeving, mail dan naar voorz@seniorenraadbest.nl.

 Nieuw in Best: Inloopspreekuur voor zorgvragen

De thuiszorg in Best heeft iets nieuws: iedere 2e dinsdagmiddag van de maand tussen 14.00 en 15.00 uur houden de vier gecontracteerde thuiszorgorganisaties (Zorgpunt, Archipel thuis, Zuidzorg en Buurtzorg) voortaan een inloopspreekuur in Kadans. Dit initiatief biedt inwoners de kans om vragen te stellen over verpleging en verzorging. Een laagdrempelige manier om informatie te krijgen over thuiszorg, net wanneer je het nodig hebt.

Iedere maand staan de thuiszorgorganisaties klaar in Kadans, Sint Jozefstraat 1 in Best. Je krijgt er antwoord op vragen als “Wordt mijn zorg vergoed?”, “Hoe krijg ik mijn steunkousen uit?” of “Komt thuiszorg op tijd na een ingreep in het ziekenhuis?” De antwoorden op het inloopspreekuur zorgen als het goed is voor een blijvende verandering. Door deze nieuwe informatievoorziening zijn inwoners beter geïnformeerd. En het aantal telefoontjes naar de thuiszorgorganisaties zal omlaag gaan. Dat scheelt tijd en stress voor iedereen.